Smedjebacken har fem till klara

Smedjebacken är verkligen ute i tid och ser om sitt hus. I dag blev fem spelare klara. Det handlar om en målvakt vid namn Andreas Sillanpää som kommer göra sin andra säsong i klubben. Tre forwards kan SHC också räkna in och dom heter David Dahl (ny från Borlänge J20), Daniel Fjärdsmans (målfarlig forward som kliver in på sin andra säsong),Mattias Brusell (Klok center som nu gör sin andra säsong i SHC). Klubben plockar även hem Pontus Löfberg efter att han varit på en utflykt till Ludvika. Jag tror personligen att Smedjebacken bestämt sig för att hålla till långt uppe i tabellen i år. Det är alltid ett gott tecken när man är ute i god tid och knyter åt sig spelare. Ska bli intressant och se om några andra division 2 klubbar följer efter nu och fyller på sina trupper. Ser lite tunt ut på vissa håll runt om i Dalarna. Eller???

Falu IF behåller viktig back

Stefan Högberg,22, stannar i Falu IF. Ett viktigt besked för Falun då Högberg är en offensiv back. Under fjolåret visade han framförallt upp ett lysande spel i Allettan. Några klubbar har varit ute och ryckt i Värmlandskillen men han väljer nu alltså att stanna i Dalarna.


J-18 tränare till Mora

Mora IK har gjort klart med ny J-18 tränare. Det handlar om Mario Kogler, 25 år. Han kommer närmast från ett uppdrag som tränare för Klagenfurters U 20. Mora IK:s tidigare strategi att satsa på inhemska spelare och ledare verkar inte gälla längre. Patric Wener utnyttjar nu sina kontakter utomlands och fyller Mora IK med importer. Om det är bra eller dåligt vågar inte jag ha någon åsikt om i nuläget. Rent kostnadsmässigt tror jag i alla fall att det går att komma billigare undan med svenska spelare och ledare. Har ni någon åsikt i frågan, kommentera gärna.


Sandviken/GGIK upp i tvåan

Team Gävle försvinner och ersätts av Sandviken som kommer samarbeta med Gävle Godtemplare IK Hockey. Team Gävle kommer att upplösas på seniornivå. En annan nyhet är att derbygrupper kommer tas bort. Personligen har jag inte förstått det där med derbygrupper på division 2 nivå. Det kan slå väldigt fel och bli orättvist både när det gäller botten och topp striden, så helt rätt beslut. Jag kan tycka det var grymt synd att inte Älvdalen fick ta klivet upp i tvåan, ett riktigt grislag som kan bjuda på underhållning på många olika sätt. Men dom får ta nya tag till kommande säsong.


Viktig back klar för Avesta BK

Avesta BK rustar inför nästa säsong. Man hämtar in Ola Nordin från Hedemora, ett mycket bra nyförvärv i mina ögon. Klubben vill upp i division 1 och man får nu in en etablerat spelare i dom bakre leden. Trots att Ola bara är 22 år gammal har han spelat hela 117 matcher i division 1.

John Persson till Islanders

Den förre Mora-spelarem John Persson har skrivit på för New York Islanders. Roligt för en kille som valt att åka över tidigt och pröva lyckan. Han har under sin tid i juniorligan imponerat stort och har belönats med ett NHL-kontrakt. Nu lär nog Persson få lira en hel del AHL-hockey men kontraktet är skrivet på tre år och klubben lär nog ha en hel del tålamod med honom då han är ung. Ge honom ett år i AHL så tror jag att John har allt som krävs för att lyckas även i NHL.

Krönika

Nu har Hockeydalarna funnits i någon månad och det är roligt att jag har trogna läsare som följer mig dagligen. Under tiden som jag skrivit så har det hänt mycket intressanta saker här i Dalarna. Jag hoppas att sidan kommer nå ut till alla som är intresserade av ishockey här i länet. Jag vill kunna erbjuda läsning som tidningarna ignorerar, nämligen ishockey på lite lägre nivåer. Hur många gånger har man inte hört på läktaren att det skrivs för lite ishockey. I södra Sverige är hockeyn stekhet och publiken stor på matcherna även i dom lägre seriesystemen. Det vore häftigt om vi kunde få till det här i Dalarna också. Många tror att det spelas dålig hockey i division 2 t ex och visst är det givetvis inte lika bra som Allsvenskan och Elitserien. Men ofta innehåller dom här matcherna en härlig anfallshockey och därmed otroligt mycket mål. Jag har under mina år sett flera duktiga spelare komma ner till den här nivån och ska bara gå in och glänsa. Oj det här var inte så dåligt som jag trodde har jag fått höra från flera håll och då pratar vi om spelare som varit på allsvensk nivå. Mitt budskap i min första krönika här på sidan blir därför: Stötta era klubbar därute oavsett nivå för att jag vet att det läggs ner ett enormt jobb från både spelare och ledare.


Olimb till BIK Karlskoga

Då var det definitivt klart. Ken-Andre Olimb spelar i Karlskoga nästa säsong. Jag tycker det var ganska väntat med ett klubbyte för hans del. Han har inte varit dålig i Leksand men det där lilla extra har saknats. Ett miljöombyte för Olimbs del kan nog lyfta honom och framförallt kommer speltiden bli betydligt mer. Hockeydalarna önskar Ken-Andre lycka till i sin nya klubb.


Orsa IK tappar viktiga pjäser

Orsa IK kommer med största sannolikhet tappa duktiga spelare. Pontus Myren vänder hem till Värmland efter avslutade studier, en kille som gjorde bra i från sig med sitt slit. Pontus tillhörde den så kallade napplinan tillsammans med Karl Hassel och Mattias Mårten. Den sistnämnde verkar vara på väg över till USA för att pröva lyckan. Därmed är napplinan ett avslutat kapitel i Orsa IK. Ytterligare spelare kan också komma att flytta, jag hörde ett rykte om att Daniel "pöma" Liljdahl och Mikael Tomt var nära en flytt. Sitter ni på information så hör av er.


Mattias Holfve in i Borlänge

Borlänge plockar in Leksandsjunioren Mattias Holfve. Han har sedan tidigare prövat på spel i division 1 med Borlänge. Nu skriver han alltså sitt första seniorkontrakt. Man får nu in en puckskicklig back som alltid gör sitt jobb. Helt plötsligt är Borlänge det laget som värvat bäst av division 1 lagen i Dalarna. Fördelen BHF har är att Horndal är man som varit med länge nu och har ett stort kontaktnät. Samarbetet han skapat med Leksand är och kommer bli grymt viktigt.


Fullt ös i dag

Hedemora har gjort klart med ny tränare. Det handlar om en 58 årig kanadensare vid namn Bernie Lynche. Han är en rutinerad herre som varit runt i Europa. Närmast kommer han från Esbjerg i Danmark. Det är nu också bekräftat att Karl Hassel spelar i Hedemora nästa år. I Borlänge har Horndal plockat fram den långa kikaren och hittat en spelare på andra sidan Atlanten. Det är en riktig buse som heter Brad Plumton och kommer närmast från collegespel. Han är känd för att spela tufft och är ingen producerande back. Mycket roligt att det händer saker nu och alltid roligt när våra ligor kryddas med transatlanter. Det är självklart lite av en chansning som Horndal medger själv när det gäller Plumton. Silly säsongen är het just nu!!!!


Challe plockade in Elias

Borlängesonen Elias Granath kommer spela allsvensk hockey med Djurgården nästa år. Med tanke på att Charles Berglund och Granath känner varandra väl sedan Timrå tiden så blev jag inte förvånad. Jag tror att det var ett bra val, han kommer få en tongivande roll med mycket istid. Det ska bli mycket spännande att fortsätta följa Djurgårdens lagbygge som jag inte är imponerad av hittills. Järnkaminerna kommer märka att det gäller att slåss med näbbar och klor för att locka till sig spelare när man nu hamnat utanför finrummet.


Intresset stort för Dalahockeyn

Intresset för sidan ökar hela tiden. Det kommer nya läsare varje dag och många vill ha en mötesplats för hockeyn i Dalarna. Jag försöker med er hjälp att skapa den, era tips är ovärderliga.


Överlägset Ryssland

Behöver inte säga så mycket om denna final. Det fanns ett lag i denna turnering från början till slut. Ryssland har en otrolig bredd och det är kul att se att alla KHL spelare håller så hög klass. Vi gratulerar ryssarna och lägger VM till handlingarna. Nu blickar vi framåt mot nästa säsong. Fortsätt hör av er med tips till mig.


Pavol Demitra är nog stolt där uppe

Jag är helt övertygad om att det kommer bli en rolig final i morgon. Vad grundar jag nu det på??? Jo självklart är det så som alla vi som älskar hockey vet. Bägge lagen har spelare som gör det där lilla extra och då tänker jag främst på Ryssland men även Slovakien har grymt duktiga offensiva spelare. På tal om duktiga spelare så slog det mig i dag att en av Slovakiens bästa spelare genom tiderna Pavol Demitra fick avsluta sitt liv i Ryssland i den tragiska flygkrashen. Samtidigt blev ryssarna av med många landsmän och därför betyder nog matchen i morgon mycket för många människor. En sak är säker och det är att Pavol Demitra håller nog alla tummar där uppe för att Slovakien ställer till med en av VMs största skrällar genom tiderna.